ΕΡΜΗΝΕΥΤΙΚΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ

Η Δύναμη των Μουσείων

ΕΡΜΗΝΕΥΤΙΚΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΓΙΑ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ και ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΘΕΑΤΡΙΚΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ ΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ

Η 18η Μαΐου είναι αφιερωμένη κάθε χρόνο σε ένα συγκεκριμένο θέμα που αφορά στα μουσεία και στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς. Το θέμα του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2022 είναι «Η Δύναμη των Μουσείων».

Με την επιλογή του θέματος αυτού το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) επιθυμεί να αναδείξει τη δύναμη που έχουν τα μουσεία ως φορείς κοινωνικών αλλαγών και βιώσιμης ανάπτυξης.

Τα μουσεία μεταμορφώνουν τον κόσμο. Παρουσιάζοντας το παρελθόν, ανοίγουν νέους ορίζοντες και διαμορφώνουν νέες καινοτόμες ιδέες με σκοπό την οικοδόμηση ενός καλύτερου μέλλοντος.

Το Μουσείο Σχολικής Ζωής Δήμου Χανίων θα εστιάσει στον τρίτο άξονα του φετινού θέματος δηλαδή στην ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής μέσω της εκπαίδευσης. Μέσα από την ερμηνεία και την παρουσίαση των συλλογών, καθώς και την οργάνωση εκπαιδευτικών δράσεων, τα μουσεία δημιουργούν έναν ιστό που είναι απαραίτητος για την οικοδόμηση και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής. Υποστηρίζοντας τις δημοκρατικές αξίες και παρέχοντας ισότιμες ευκαιρίες δια βίου μάθησης για όλους, συμβάλλουν στη διαμόρφωση μιας συμμετοχικής κοινωνίας των πολιτών με γνώσεις και διάθεση προσφοράς και δημιουργίας

Το Μουσείο έτσι θα υποδεχτεί τη ΔΕΥΤΕΡΑ 16 ΜΑΗ το πρωί από τις 9.00 έως τις 14.00 μαθητές νηπιαγωγείου και στην απογευματινή ζώνη από τις 17.00-19.30 οικογένειες με παιδιά κάθε ηλικίας σε ένα ακόμη πρωτότυπο ερμηνευτικό μονοπάτι ΔΙΑ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ με το θέμα «Ο ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ» εμπνευσμένο από το ομότιτλο βιβλίο για παιδιά του συγγραφέα Δημήτρη Μπασλάμ με εικονογράφηση της Ντανιέλα Σταματιάδη από τις εκδόσεις ΚΑΛΕΙΔΟΣΚΟΠΙΟ (Σχεδιασμός –Εμψύχωση Μαρία Δρακάκη )

Την ΤΕΤΑΡΤΗ 18 ΜΑΗ το απόγευμα τις ώρες 18.00-20.00 ο Τομαζινάκης Αριστόκριτος, Δάσκαλος, Εμψυχωτής Παιδαγωγικής Θεάτρου-Θεατρικού Παιχνιδιού και γραμματέας του Συλλόγου Φίλων του Μουσείου σχεδίασε και θα προσφέρει για τους εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, αλλά και εκπαιδευτικούς θεατρικής αγωγής καλλιτέχνες, επαγγελματίες μουσείων, φοιτητές, ένα πρωτότυπο εργαστήρι Θεατρικού Παιχνιδιού. «Εγώ και Εσύ ταξιδεύοντας με ιστορίες…» Με όχημα το Θεατρικό Παιχνίδι θα παίξουμε με τη φαντασία μας για να δημιουργήσουμε το δικό μας «ζωντανό» βιβλίο γεμάτο δύναμη από την έκφραση και την επικοινωνία δια της τέχνης στην ομάδα!!

Η συμμετοχή στο ερμηνευτικό μονοπάτι, αλλά και στο εργαστήρι θεατρικού παιχνιδιού είναι ΔΩΡΕΑΝ, όπως είναι πάντα στο Μουσείο Σχολικής Ζωής από την έναρξη λειτουργίας του το 2006, σε κάθε παρέμβαση που προσφέρει στο πεδίο της εκπαίδευσης και του πολιτισμού.

Δηλώσεις συμμετοχή ς για το ερμηνευτικό μονοπάτι που απευθύνεται στις οικογένειες, αλλά και για το εργαστήριο του Θεατρικού Παιχνιδιού στο τηλέφωνο του Μουσείου 2821074764 και κινητό 6932427310 έως και την Κυριακή 15 Μάη.
Ή στέλνετε e-mail στο mdrakaki65@gmail (ονομοματεπώνυμο, ονοματεπώνυμα μελών οικογένειας, ηλικίες, τηλέφωνο επικοινωνίας)

Υπενθυμίζουμε ότι Τα ΕΡΜΗΝΕΥΤΙΚΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ σχεδιάζονται και εμψυχώνονται με αφετηρίες έμπνευσης από τη Συλλογή εκπαιδευτικού υλικού του προγράμματος «ΜΕΛΙΝΑ: Εκπαίδευση και Πολιτισμός» για παιδιά και ενήλικες.

Αποτελούν το συγκριτικό επικοινωνιακό πλεονέκτημα του Μουσείου που εξελίσσεται δυναμικά έχοντας ως θεωρητικό υπόβαθρο την πολύχρονη βιωματική εκπαίδευση του ΜΕΛΙΝΑ που έχει δεχτεί ο βασικός ανθρώπινος πυρήνας του Μουσείου, δηλαδή η παιδαγωγική του ομάδα. Σκοπός του Μουσείου να επικοινωνεί κάθε στοιχείο της πολιτιστικής κληρονομιάς και της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας σε διάφορες ομάδες κοινού μετουσιώνοντας την εκπαιδευτική διαδικασία σε ένα κρίσιμο πολιτισμικό γεγονός όπου κάθε εκπαιδευτής και εκπαιδευόμενος, δάσκαλος και μαθητής, εμψυχωτής και συμμετέχοντες αλλληλεπιδρούν ως ερμηνευτές και δημιουργοί.

Θέτουμε το κοινό ως πρωταγωνιστή στο βίωμα μιας αποκαλυπτικής διαδικασίας που δημιουργεί συγκίνηση και ενδιαφέρον σε όλους όσοι συμμετέχουμε.

Η εμπειρία αυτή επιστρατεύει όλες τις μορφές τέχνης, επενδύει στη συνάντηση τους, δεν συντελείται τυχαία, αλλά υποστηρίζεται με διαφοροποιημένο κάθε φορά παιδαγωγικό σχεδιασμό, εφαρμόζοντας σύγχρονες ερμηνευτικές τεχνικές. Επιδίωξη οι συμμετέχοντες να λειτουργήσουν «ως ενεργοί δημιουργοί νοήματος με το πεδίο του νοήματος να βρίσκεται σε μια διαρκή ρευστότητα».

Μέλημα μας να διευκολύνουμε τις προσωπικές τους νοηματοδοτήσεις, αξιοποιώντας ανοιχτούς έγκυρους ψηφιακούς πόρους και την σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία. Τα ερμηνευτικά μονοπάτι προσφέρονται διαδικτυακά, αλλά και δια ζώσης και συνιστούν μια διαφοροποιημένη γνήσια διαδικασία επικοινωνίας και έκφρασης που ενεργοποιεί το ενδιαφέρον μέσω της συναισθηματικής εμπλοκής των συμμετεχόντων.

Στο θεατρικό παιχνίδι συναντώνται όλες οι μορφές τέχνης. Είναι ένα «δημιουργικό συμβάν», ένα μέσο ενεργοποίησης και απελευθέρωσης της φαντασίας και της δημιουργικότητας, παιδιών και ενηλίκων (όσων συμμετέχουν). Είναι ένας τρόπος «να επικοινωνούμε και μέσα απ' τα συναισθήματα», να ανακαλύπτουμε και άλλους τρόπους επικοινωνίας, πέρα απ' τη λεκτική δηλαδή απλά να διευρύνουμε τους κώδικες επικοινωνίας μας και να συνδεόμαστε ΔΙΑ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ. ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ!!!

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ

TOP