ΜΟΝΙΜΗ ΣΥΛΛΟΓΗ

Μπλε σάκοι

Το Μουσείο Σχολικής Ζωής επιχειρεί να ζωντανέψει τη δράση του «ταξιδιού» των βιβλίων, δίνοντας την ευκαιρία στα σχολεία του Ν. Χανίων να τα αξιοποιήσουν για όσο χρόνο θελήσουν στον χώρο τους με τους τρόπους που θα επιλέξουν οι Σύλλογοι Διδασκόντων. Η αξιοποίηση αυτών των επιλεγμένων βιβλίων μπορεί να γίνει με πολλούς τρόπους, αβίαστα και χωρίς καταναγκασμούς.

Τα βιβλία του «Μπλε σάκου», είναι μια συλλογή 1.050 βιβλίων εκλεκτών συγγραφέων, παρακαταθήκη του προγράμματος «ΜΕΛΙΝΑ – Εκπαίδευση και Πολιτισμός» και του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ), με θέμα την κλασική αρχαία Ελλάδα. Τα βιβλία έχουν ταξιδέψει ως «θεματικές κινητές βιβλιοθήκες» σε 7 μπλε σάκους των 100 βιβλίων στα σχολεία πειραματικής εφαρμογής του προγράμματος σε όλη την Ελλάδα.

Το Μουσείο Σχολικής Ζωής επιχειρεί να ζωντανέψει τη δράση του «ταξιδιού» των βιβλίων, δίνοντας την ευκαιρία στα σχολεία του Ν. Χανίων να τα αξιοποιήσουν για όσο χρόνο θελήσουν στον χώρο τους με τους τρόπους που θα επιλέξουν οι Σύλλογοι Διδασκόντων. Η αξιοποίηση αυτών των επιλεγμένων βιβλίων μπορεί να γίνει με πολλούς τρόπους, αβίαστα και χωρίς καταναγκασμούς. Οι μαθητές εισάγονται στον υπέροχο κόσμο της αρχαιότητας, έναν κόσμο γεμάτο μαγεία, ο οποίος περιπλέκεται ανάμεσα στον μύθο και την ιστορία, στο παραμύθι και την πραγματικότητα! Τα ερεθίσματα μπορεί να είναι πολλά και ποικίλα, όπως η εξερεύνηση ενός λόφου με κρυμμένα μυστικά, οι ιστορίες του Αστερίξ και Οβελίξ στην Αρχαία Ρώμη, η κατασκευή του Παρθενώνα με τα ξακουστά μάρμαρα της Πεντέλης, η οικοδόμηση ενός αρχαίου ναού, η ζωή των μαθητών στην αγορά της Αθήνας, η αργοναυτική εκστρατεία, η μινωική Κρήτη και τόσα άλλα! Τα παιδιά ανακαλύπτουν έναν διαφορετικό κόσμο, πλασμένο με πολλή φαντασία, σοφία και περιπέτειες, ενώ συγχρόνως μαθαίνουν την ιστορία της δημιουργίας του αρχαίου κόσμου! Παροτρύνονται να δημιουργήσουν το δικό τους παραμύθι, όπως αυτά εμπνευστούν από το βιβλίο που τους άρεσε και διάβασαν!

Oι 7 «Μπλε σάκοι» βρίσκονται στο Μουσείο Σχολικής Ζωής και είναι διαθέσιμοι στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης για να τους αξιοποιήσουν όπως θέλουν. Τα αποτελέσματα της αξιοποίησής τους θα ήταν σκόπιμο να δημοσιευτούν αλλά και να αξιοποιηθούν περαιτέρω στο Μουσείο Σχολικής Ζωής, εμπλουτίζοντας ακόμα περισσότερο το Αρχείο του.

Ενδεικτικό παράδειγμα αξιοποίηση του Μπλέ σάκου μπορείτε να δειτε στην ιστοσελίδα του 11ου Δημοτικού Σχολείου Καβάλας

Ενδεικτικοί τίτλοι βιβλίων από τα 100 βιβλία που περιείχε ένας μπλε σάκος

TOP