ΜΟΝΙΜΗ ΣΥΛΛΟΓΗ

Πίνακες που ταξιδεύουν

Οι «ΠΙΝΑΚΕΣ ΠΟΥ ΤΑΞΙΔΕΥΟΥΝ» αποτελούν εκπαιδευτικό υλικό του προγράμματος «ΜΕΛΙΝΑ-Εκπαίδευση και Πολιτισμός» το οποίο περιλαμβάνει καδραρισμένα αντίγραφα έργων Ελλήνων ζωγράφων του 19ου και 20ου σε φυσικό μέγεθος από τη συλλογή της Εθνικής Πινακοθήκης –Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου.

Οι ΠΙΝΑΚΕΣ ΠΟΥ ΤΑΞΙΔΕΥΟΥΝ αποτέλεσαν το βασικό εκφραστικό μέσο για τον σχεδιασμό επικοινωνιακών δράσεων του Μουσείου με διάφορες ομάδες κοινού από το ξεκίνημα έως σήμερα. Αποτελούν μια ανεξάντλητη πηγή έμπνευσης για την ομάδα επιστημονικού έργου του Μουσείου για την ενδυνάμωση της επικοινωνιακής πολιτικής του Μουσείου.

Συνεχίζουν να ταξιδεύουν εκτός των τειχών του Μουσείου αλλά και διαδικτυακά με πρωτότυπες εμψυχώσεις που υποστηρίζουν τη γόνιμη συνάντηση των τεχνών και την ανάπτυξη συνεργειών.

Ονόματα ζωγράφων και έργων τέχνης

του Εκπαιδευτικού υλικού Μελίνα "Πίνακες που ταξιδεύουν"

«ΠΙΝΑΚΕΣ ΠΟΥ ΤΑΞΙΔΕΥΟΥΝ» ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΤΩΝ ΧΑΝΙΩΝ ΥΛΟΠΟΙΗΤΗΣ ΦΟΡΕΑΣ: ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΩΝ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΖΩΗΣ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ ΕΙΚΑΣΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΧΑΝΙΩΝ

Οι «πίνακες που ταξιδεύουν» είναι ένα εκπαιδευτικό υλικό του προγράμματος "ΜΕΛΙΝΑ-Εκπαίδευση και Πολιτισμός" που περιλαμβάνει αντίγραφα σύγχρονων Ελλήνων ζωγράφων στο φυσικό τους μέγεθος από τη συλλογή της Εθνικής Πινακοθήκης και του Μουσείου Αλ. Σούτσου. Ο Σύλλογος Φίλων του Μουσείου Σχολικής Ζωής σε συνεργασία με το Εικαστικό Εργαστήρι του Δήμου Χανίων αξιοποίησε αυτή την παρακαταθήκη του ΜΕΛΙΝΑ, οργανώνοντας την ομώνυμη δράση –έκθεση με στόχο ένα δημιουργικό διάλογο ανάμεσα σε εκπαιδευτικούς που έχουν επιμορφωθεί στο πρόγραμμα ΜΕΛΙΝΑ, καλλιτέχνες και μαθητές Δημοτικών σχολείων. Οι ομάδες, μέσα από τρίωρα κυριακάτικα εργαστήρια που ξεκίνησαν το Νοέμβριο και ολοκληρώθηκαν το Μάρτιο, ταξίδεψαν με τη φαντασία τους στο συναρπαστικό κόσμο της τέχνης δοκιμάζοντας διάφορα υλικά και τεχνικές με αφορμή έργα δημιουργών του 20ου αιώνα από το συγκεκριμένο εκπαιδευτικό υλικό.

Η παρούσα έκθεση περιλαμβάνει ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα των δημιουργιών των παιδιών που έλαβαν μέρος και αναδεικνύει σαφέστατα την ζωντανή επικοινωνία που αναπτύχθηκε ανάμεσα στα έργα τέχνης και τα παιδιά. Γι’ αυτό και τα έργα των παιδιών εκτίθενται πλάι στο αντίστοιχο έργο του δημιουργού που τα ενέπνευσε. Πρόθεση των εμψυχωτών των ομάδων , καλλιτεχνών και εκπαιδευτικών, ήταν όχι η στεγνή αντιγραφή κάθε έργου, αλλά η κατανόηση της εκφραστικής ελευθερίας που παρέχουν τα σπουδαία αυτά έργα της σύγχρονης ελληνικής τέχνης, εφόσον τα παιδιά συνομιλήσουν μαζί τους με ιδέες και συναισθήματα. Ευχαριστούμε πολύ τους Φίλους του Ιδρύματος Μελίνα Μερκούρη που έδωσαν την ευκαιρία στους μικρούς Χανιώτες δημιουργούς να "ταξιδέψουν" τα έργα τους σε μια τόσο σημαντική διοργάνωση που επιστρατεύει και κινητοποιεί κάθε πολιτισμικό πυρήνα της συμπρωτεύουσας και όχι μόνο. Ευχόμαστε η τέχνη ως έκφραση και δημιουργία να συνεχίσει να πρωταγωνιστεί σε εκδηλώσεις όπως αυτές των ΦΙΜΜ, αλλά και σε κάθε έκφανση της καθημερινότητάς μας, προκαλώντας προσωπικές αναγνώσεις πέρα από τις γραμμές και τα σύμβολα!

ΟΜΑΔΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ: ΜΑΡΙΑ ΔΡΑΚΑΚΗ, ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ 19ΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΧΑΝΙΩΝ, ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΦΙΛΩΝ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΖΩΗΣ / ΡΗΝΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ, ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΣ-ΔΑΣΚΑΛΑ / ΣΤΕΦΟΠΟΥΛΟΥ ΧΑΡΑ: ΔΑΣΚΑΛΑ / ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΟΥ ΜΑΡΙΑ: ΔΑΣΚΑΛΑ

ΟΜΑΔΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΡΚΑΝΤΩΝΑΚΗΣ, ΓΛΥΠΤΗΣ-PERFORMER, ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΟΥ ΕΙΚΑΣΤΙΚΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΧΑΝΙΩΝ / ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗ ΟΛΥΜΠΙΑ, ΖΩΓΡΑΦΟΣ / ΡΑΜΜΟΥ ΕΡΜΙΟΝΗ: ΖΩΓΡΑΦΟΣ / ΣΟΥΣΤΑ ΕΛΕΝΑ: ΖΩΓΡΑΦΟΣ

TOP