ΣΥΛΛΟΓΕΣ - ΕΚΘΕΜΑΤΑ

Προφορική Ιστορία και Εκθέματα

Οι άνθρωποι, τα τεκμήρια και οι σχέσεις τους στον χωροχρόνο της ιστορίας, αποτελούν τον δυναμικό πυρήνα του σύγχρονου μουσείου, που επενδύει στον άνθρωπο πλέον και δίνει νόημα στα αντικείμενα των συλλογών του, καταγράφοντας τις βιογραφικές αφηγήσεις των ανθρώπων που συνδέθηκαν με τη λειτουργία τους.

Ένας από τους στόχους του Μουσείου να στηρίξει τη συστηματική συλλογή και αξιοποίηση προφορικών μαρτυριών, την αναζήτηση νέων τρόπων παρουσίασης των προφορικών μαρτυριών στα πλαίσια των περιοδικών του εκθέσεων, τη διαδραστική επικοινωνία του κοινού με τα εκθέματα, με τη χρήση νέων τεχνολογιών, την ερμηνεία και τη δημιουργία νοήματος με τη συμμετοχή του κοινού, πάντα όμως με την ευθύνη της επιστημονικής κοινότητας

Λίγοι γνωρίζουν στην πόλη των Χανίων ότι η βιωμένη ιστορία της εκπαίδευσης αποτέλεσε τη ζωτική αφετηρία δημιουργίας του Μουσείου Σχολικής Ζωής που έχει ως έδρα του το δημοτικό διαμέρισμα Νεροκούρου, και όχι μόνο τα αντικείμενα της εκπαιδευτικής κληρονομιάς που διασώθηκαν από μονοθέσια δημοτικά σχολεία του νομού.

Από το 1998 που γεννήθηκε η ιδέα του Μουσείου Σχολικής Ζωής έως το 2006 που άνοιξε επίσημα τις πύλες του στο κοινό, οι δύο δημιουργοί του Μουσείου κατέγραφαν με τη μορφή 8σέλιδου αφιερώματος πάλι στην εφημερίδα «ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ» και τον τίτλο «Ένα σχολείο μια ιστορία» ανθρώπινες ιστορίες μαθητών, δασκάλων, χωριανών, που με την πλοκή τους και τη γλαφυρή αφήγηση των ομιλούντων κατοίκων των χωριών του ν. Χανίων, διαμόρφωσαν εντέλει τον πλουμιστό καμβά του μουσειολογικού αφηγήματος της πρώτης περιοδικής του έκθεσης «Ελάτε να ζωντανέψουμε τα ξύλινα θρανία». Επιμελήτριες τότε η Δρ Ανδρομάχη Γκαζή και η Δρ Μαρία Οικονόμου, διδάσκουσες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και στο Πανεπιστήμιου Αιγαίου, αντίστοιχα.

Επιπλέον, τα αφιερώματα «ΕΝΑ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ» (Καρτσάκης Δ.& Δρακάκη Μ.) άφησαν μια σημαντική έντυπη παρακαταθήκη βιωμένης ιστορίας της εκπαίδευσης που σήμερα φυλάσσεται με περισσή φροντίδα στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων, όπου συχνά αξιοποιούνται από ερευνητές και φοιτητές. Ευτυχώς, έχουν τεκμηριωθεί και ψηφιακά από το Κέντρο Εκπαιδευτικής Έρευνας, αφού δυστυχώς το Μουσείο με πολλά εμπόδια 15 χρόνια μετά και παρά τη συνεχή του δράση, παραμένει με τις συλλογές του στοιβαγμένες σε μια αποθήκη και το όνειρο των ανθρώπων του μετέωρο, δηλαδή να ψηφιοποιήσει και να διαφυλάξει από τη φθορά του χρόνου τους 4.500 τίτλους πολύτιμων βιβλίων που διαθέτει εκτός των αντικειμένων.

Ωστόσο το Μουσείο Σχολικής Ζωής στο πέρασμα του χρόνου παρακολουθώντας συστηματικά τις σύγχρονες μουσειολογικές εξελίξεις διαμόρφωσε και διαθέτει ήδη μια πλούσια τράπεζα προφορικών μαρτυριών που συλλέχθηκαν με τις αρχές και την επιστημονική μεθοδολογία της Ένωσης Προφορικής Ιστορίας. Αρκετές από αυτές έχουν αξιοποιηθεί σε ψηφιακές εφαρμογές της τελευταίας του περιοδικής έκθεσης «ΜΕΣΑ ΜΑΘΗΣΗΣ» και έχουν ενταχθεί σε ψηφιακά σενάρια για το Δημοτικό Σχολείο στο αποθετήριο «ΠΡΩΤΕΑΣ» του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας.

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΛΙΜΝΗΣ ΚΥΔΩΝΙΑΣ

2ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΧΑΝΙΩΝ

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΓΑΒΑΛΟΧΩΡΙΟΥ

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΕΜΠΡΩΝΑ

TOP