Όραμα του Μουσείου Σχολικής Ζωής Δήμου Χανίων, κάθε αγαθό του πολιτισμού και της εκπαίδευσης, να αναδεικνύεται σε ένα δυναμικό εκπαιδευτικό υλικό και αξιακό ερμηνευτικό μέσο, που εξελίσσει τον παιδαγωγό - εμψυχωτή σε δημιουργό, αλλά και ικανό και ευέλικτο χρήστη πρωτότυπων μέσων και μεθόδων.
Βασικό στοιχείο της επικοινωνιακής του πολιτικής η διαμόρφωση στάσεων δια βίου μάθησης σε διάφορες ομάδες κοινού με την παιδαγωγική αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς και της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας.
Αποστολή του να συμβάλλει δημιουργικά, ώστε υπάρχοντα εκπαιδευτικά υλικά να εμψυχώνονται και να αναπλαισιώνονται. Πολιτισμικά αγαθά και ιστορικά τεκμήρια να λειτουργούν ως αφετηρίες έμπνευσης πολλαπλών αναγνώσεων και προσωπικών νοηματοδοτήσεων για το διαφοροποιημένο κοινό του με διαδικασίες συγκινησιακής εμπλοκής και απόλαυσης ΔΙΑ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ. Χρηστικά αντικείμενα με τη διαδικασία της ερμηνείας και με την πολυσημία των έργων τέχνης να αποκτούν ιδιαίτερη παιδευτική δύναμη. Η πολιτιστική κληρονομιά και η σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία να συστρατεύονται, ώστε η συμμετοχή, η εμπειρία, η δημιουργία η έκφραση, η επικοινωνία, να υποστηρίζονται με μια προσωποποιημένη και γνήσια επαφή των ομάδων στόχου με τον πολιτισμό και την παιδαγωγική διαδικασία.
Το Μουσείο Σχολικής Ζωής είναι ένας ζωντανός οργανισμός που συνδυάζει την εκπαίδευση με την ψυχαγωγία και όχι απλά την έκθεση, απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες και υλοποιεί ανάλογες δράσεις που ανταποκρίνονται σε ποικίλες ανάγκες και ενδιαφέροντα. Η μετατόπιση κατά συνέπεια του κέντρου βάρους από την «αφήγηση» στην «ανάγνωση προϋποθέτει σήμερα διαρκή εμπλοκή του επισκέπτη–δέκτη στα μεταβαλλόμενα, πολλαπλά και αντιφατικά ερμηνευτικά εργαλεία και ιστορικά περιβάλλοντα. Στο σημείο αυτό ακριβώς ο παιδαγωγικός ρόλος του μουσείου δεν εξαντλείται στα γνωστά μας εκπαιδευτικά προγράμματα, αλλά καθορίζει κάθε παράμετρο της μουσειολογικής πολιτικής και της επιστημονικής έρευνας που διεξάγεται μέσα σε αυτό. Επομένως δεν μπορεί παρά να βασίζεται σε ένα διαρκή γόνιμο διεπιστημονικό διάλογο και να επαναπροσδιορίζεται δυναμικά….
Η ονοματοθεσία του Μουσείου βέβαια με τον όρο «σχολική ζωή» φαινομενικά αποκλείει εκείνους που δεν έχουν βιώματα σχολικής ζωής ή που θεωρούν τη σχολική τους ζωή μια οδυνηρή εμπειρία την οποία έχουν απωθήσει στο υποσυνείδητό τους για ευνόητους λόγους (αναλφάβητους, άτομα που διέκοψαν τη φοίτησή τους βίαια, ακούσια ή εκούσια για συγκεκριμένα αίτια κ.λπ.) Στον αντίποδα της λογικής αυτής ο όρος όμως παραπέμπει επίσης και σε κάτι συνεχές, ζωντανό που δεν τελειώνει, όπως είναι η σχολική ζωή (με την ευρύτερη έννοια του όρου ) που ακολουθεί όλους ανεξαιρέτως από τη φοίτησή τους στον παιδικό σταθμό έως τη φοίτησή τους στο πανεπιστήμιο και στη συνέχεια μέσω των βιωμάτων των παιδιών τους ή άλλων μελών της οικογένειάς τους ή μέσω της ενασχόλησής τους με επάγγελμα σχετικό με την εκπαίδευση
Η σχολική ζωή περικλείοντας όχι μονάχα διδασκαλία και μάθηση, αλλά και παιχνίδια ,αταξίες , παρέες, άμιλλα, εκδρομές, δημιουργία, είναι δυνατό να προσελκύσει ομάδες που την έχουν στερηθεί και θα θελήσουν να τη βιώσουν σε μια άλλη ηλικία μέσω ενός οργανισμού άτυπης μάθησης που με εναλλακτικές μεθόδους επιδιώκει να προβάλλει την άρρηκτη σχέση του πολιτισμού με την εκπαίδευση .
Η ανάδειξη ποικίλων πτυχών της σχολικής ζωής σε διάφορες χρονικές περιόδους είναι δυνατόν να συνδέσει το παρελθόν με το παρόν και το μέλλον, ως ανάμνηση, βίωμα, αξιομνημόνευτη εμπειρία, πηγή έμπνευσης και κατά συνέπεια να λειτουργήσει ως γέφυρα στο χρόνο. Επίσης η σχολική ζωή είναι δυνατό να αποτελέσει γέφυρα και στο χώρο σε διαφορετικά πολιτισμικά περιβάλλοντα, σε διαφορετικούς τόπους, σε διαφορετικές κουλτούρες.
ΣΎΝΔΕΣΗ ΜΕ ΠΡΩΤΕΑΣ (ψηφιακό αποθετήριο του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας με προτάσεις διδακτικών σεναρίων)
Μια εκπαιδευτική πρόταση με τη μορφή διδακτικού σεναρίου που μπορεί να αξιοποιηθεί παιδαγωγικά από τους χρήστες εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων.
ΣΧΟΛΙΚΗ ΖΩΗ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ http://proteas.greek-language.gr/scenario.html?sid=1539
Παλαιό Δημοτικό Σχολείο Νεροκούρου
τηλ. 28210 74764
email: [email protected]
ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ ΝEWSLETTER ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ
© 2023 MΟΥΣΕΙΟ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΖΩΗΣ
All rights reserved
By Inglelandi Digital Agency