2η ΠΕΡΙΟΔΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

Tύπος Ά-τυπος

Μαθητικές εφημερίδες & Περιοδικά στην Κρήτη

Η δεύτερη περιοδική έκθεση «Τύπος ά-Τυπος. Μαθητικές εφημερίδες και περιοδικά στην Κρήτη», που διοργανώθηκε από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων, εγκαινιάστηκε στις 30 Ιανουαρίου 2009. Συνδιοργανωτές ήταν ο Δήμος Ελευθερίου Βενιζέλου, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Νεροκούρου και ο Σύλλογος Φίλων του Μουσείου ενώ η Επιτροπή Οργάνωσης και Διοίκησης του Μ.Σ.Ζ είχε την ευθύνη της διοργάνωσης. Ταυτόχρονα, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων σε συνεργασία με την Αναπτυξιακή Νομού Χανίων Α.Ε. προέβη σε εργασίες για την ολοκλήρωση της υλικοτεχνικής υποδομής και του τεχνολογικού εξοπλισμού του Μουσείου.

Στόχος της δεύτερης περιοδικής έκθεσης ήταν να φωτίσει όψεις της εκδοτικής δραστηριότητας των μαθητών από τις χειροποίητες και χειρόγραφες εφημεριδούλες έως και τα σημερινά ιστολόγια (blogs). Στην έκθεση εκτίθενται ή παρουσιάζονται με ιδιαίτερο τρόπο περίπου 100 μαθητικές εφημερίδες και περιοδικά που κυκλοφόρησαν στην Κρήτη με μεγαλύτερη ή μικρότερη περιοδικότητα, από το 1911 έως το 2008.Τη μουσειολογική μελέτη και την επιμέλεια της έκθεσης ανέλαβε διεπιστημονική επιτροπή από ειδικευμένες μουσειολόγους και ιστορικό της εκπαίδευσης.

Στην έκθεση οι επισκέπτες μπορούσαν να παίξουν εκπαιδευτικά παιχνίδια στους υπολογιστές, να ξεφυλλίσουν ψηφιακά ορισμένα τεύχη και να επισκεφτούν μαθητικά blogs και ιστοσελίδες. Τα εκπαιδευτικά προγράμματα σχεδιάστηκαν από το Σύλλογο Φίλων του Μουσείου και απευθύνονταν σε μαθητές της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Ενδεικτικά Εκθέματα

Μουσειοσκευή

Στο πλαίσιο της έκθεσης ο σύλλογος Φίλων του Μουσείου δημιούργησε και διακίνησε μια πρωτότυπη Μουσειοσκευή για την ανάπτυξη της Δημιουργικότητας.

Εκδόσεις

Το εκθεσιακό αφήγημα ενεργοποιεί συγγραφή άρθρων εντύπων βιβλίων. Αναζητήστε τα εδώ….

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

ΤΥΠΟΣ Α-ΤΥΠΟΣ

Συντελεστές Έκθεσης


Σχεδιασμός Επιμέλεια Έκθεσης: Δρ Ανδρομάχη Γκαζή, Μουσειολόγος, Πάντειο Πανεπιστήμιο
Δρ Οικονόμου Μαρία, Μουσειολόγος, Πανεπιστήμιο Αιγαίου-Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας Ιστορική τεκμηρίωση Δρ Σοφία Γελαδάκη, Ιστορικός της Εκπαίδευσης

Υλοποίηση: Αναπτυξιακή, Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων

TOP